Представител на СЗО у нас недоволен от мерките

Според Скендер Сила нивото на имунизация сред рисковите групи е ниско

Представител на СЗО у нас недоволен от мерките | StandartNews.com

Мерките срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат засилени. Това каза в интервю за bTV представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила. Той посочи факторите за критичната ситуация у нас в момента

"Много слабото желание на хората в България да се ваксинират в сравнение с други страни от ЕС. Както знаете, България разполага с безопасни и ефективни ваксини от 27 декември миналата година, както останалите държави. Още по-притеснителното е, че нивото на имунизация сред рисковите групи също е ниско. Вторият фактор е „Делта“ вариантът. Той е по-заразен и протича по-тежко. Третият фактор е недоверието и дезинформацията. От началото на пандемията хората са изложени на дезинформация. Тя е смъртоносна, а ваксините спасяват животи", коментира Сила.

"В страните със солиден успех с ваксинацията здравните работници от първа линия окуражават хората и дават примери, като самите те се ваксинират. Медиците имат ключова роля в това да предоставят информация навреме, тя да е разбираема и проста и да се основава на достоверни данни и източници", добавя той. "Никога не е прекалено късно, защото вероятно този вирус ще бъде с нас и в бъдеще. Не можем да заличим вируса, но можем да намалим броя на смъртните случаи, на настанените в болници, трагичните социално-икономически аспекти, но също така и ефекта върху психичното състояние на хората".

Скендер Сила смята, че сме далеч от края на пандемията: "Имайки предвид данните от пандемиите в миналото. С отговорни и твърди решения от властите обаче можем по-бързо да се върнем към нормалния живот, да спасим човешки животи и да отворим икономиката".

"Това, пред което сме изправени, постави на изпитание дори богатите държави с много добре функциониращи здравни системи, с добра инфраструктура и достатъчно интензивни отделения. Според наш анализ навсякъде има ключови аспекти, които трябва да се променят. Трябва решително лидерство и добра координация - вертикално и хоризонтално, а именно във всички сектори и на общинско ниво. Вторият елемент - ранно предупреждение и навременна реакция, както и мотивиращо възнаграждение за здравните работници", коментира Сила.

"Мерките трябва да бъдат удвоени, утроени, да се ускори проследяването на случаите, маските да бъдат задължителни, да няма струпване на хора в закрити места. Там вирусът се разпространява най-лесно. През последните дни видяхме, че все повече хора се тестват. Позитивните трябва да се карантинират, за да не заразява останалите. Важна е и личната отговорност", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай