По-кратка карантина за болните от коронавирус

Предлагат срокът на изолация да се намали от 14 на 10 дни

По-кратка карантина за болните от коронавирус | StandartNews.com

Карантина за болните от коронавирус да бъде намалена от 14 на 10 дни.

Такава идея се обсъжда в Националния пандемичен комитет, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов след заседание на комитета. Карантината за контактните лица пък се планира да бъде съкратена от 10 на 7 дни.

Причината  е, че новият вариант на вируса - Омикрон протича по-леко и по-кратко.

Министерството на здравеопазването има план за затягане на мерките, като критериите ще бъдат различни - за различните случаи и региони.

 Георги Йорданов изрази притеснение, че се върви към голям пик на инфекцията. "В момента заетостта на леглата в София надминава 60%, а все още не сме в пика на заразата", изтъкна той.Зам.-министърът  не уточни кога ще дойде пикът на следващата вълна от Омикрон, но все пак предположи, че това може да е в близките две седмици

От Министерство на здравеопазването ще се подготвят да имат достатъчен брой педиатрични легла в трите категории - конвенционални, интензивни и реанимационни заради повишения процент заразени от инфекцията.

Здравното ведомство вече въведе е ограничения при влизането в страната от екзотични държави, както и от европейски страни, попадащи в червената зона. От утре, 7 януари влиза в сила заповедта на здравния министър Асена Сербезова английски туристи да представят валиден ПСР тест, освен зелен сертификат. Това се прави, защото Великобритания е с най-голям процент заразени от Омикрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай