Пълна свобода от ковид на Острова! И заразените ще излизат от дома

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви днес плановете за отмяна на всички ограничения срещу разпространението на коронавируса

Пълна свобода от ковид на Острова! И заразените ще излизат от дома | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви днес плановете за отмяна на всички ограничения срещу разпространението на коронавируса като част от стратегията за "живот с КОВИД", която ще представи пред парламента и е насочена към по-бързо излизане от пандемията в сравнение с другите големи икономики, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън ще оповести края на всички изисквания, които засягат личните свободи, само ден след като кралица Елизабет Втора беше диагностицирана с КОВИД-19.

Според плана, който се готви от седмици, Великобритания ще стане първата голяма европейска страна, която разрешава на хора, които знаят, че са заразени с КОВИД-19, свободно да посещават магазини, да използват обществения транспорт и да ходят на работа.

В неделя Джонсън каза, че той не иска хората да захвърлят предпазливостта и че няма място за самонадеяност, но равнището на ваксинация означава, че правителството иска да премине от наложени от държавата задължения към насърчаване на личното отговорно поведение.

81 процента от възрастното население на страната са с поставена бустерна доза срещу КОВИД-19.

"Днес ние отбелязваме един момент на гордост след един от най-трудните периоди в историята на нашата страна, като започваме да се учим да живеем с КОВИД", каза британският премиер в изявление преди насроченото за понеделник обявяване на плана в парламента.

Медицински експерти призоваха Джонсън да не си играе със здравето на нацията, а съветници на правителството предупредиха, че отмяната на ограниченията може да доведе до бързо нарастване на случаите.

От своя страна правителството обяви, че ще запази известни системи за наблюдение на епидемичната обстановка, както и планове за мерки в случай, че се появи нов вариант на коронавируса.В неделя Джонсън беше запитан дали не поема риск с пандемията. Той отговори, че правителството не може да продължава да харчи по 2 млрд. паунда месечно за тестове. Премиерът освен това е под натиск от мнозина членове на своята Консервативна партия да отмени рестрикциите, които те смятат за драконовски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай