PCR тестове по домовете? Във Варна го измислиха

Струва 90 лева, като в цената е включена и такса за транспортни разходи на лаборанта

PCR тестове по домовете? Във Варна го измислиха | StandartNews.com

Специалисти в подвижни лаборатории във Варна правят PCR тест по домовете на хора със симптоми на коронавирус. За извършването на процедурата е необходимо първо да се заплати цената на теста на място в избраната лаборатория, съобщи БНР.

Лаборант посещава дома на пациента на следващият ден, след като е заплатена таксата в лабораторията, като посещението се извършва само сутрин до около 10.00 часа. Резултатите се получават 24 часа по-късно през интернет или на място в лабораторията.

В дома на пациента влиза само един лаборант, облечен в защитен костюм с маска, ръкавици и предпазни очила. Всички, които са в жилището, е необходимо да са с маски или предпазни шлемове.

Проверка в една от лабораториите във Варна показа, че тестът струва 90 лева, като в цената е включена и такса за транспортни разходи на лаборанта. Ако човек пожелае да му бъде взета и кръвна проба – цената за нея е около 20 лева.

Към момента направление за PCR тест може да издава само пулмолог, но не и личен лекар.

Информация за лицензираните лаборатории, в които се извършват тестове, е публикувана в интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай