Откривателката на Омикрон със скандално разкритие, как я притискали

Карали я да премълчи, че вирусът е по-лек

Откривателката на Омикрон със скандално разкритие, как я притискали | StandartNews.com

Лекарката, открила за първи път Омикрон варианта на коронавируса – Анджелик Кетзи, е била„притискана от европейските правителства да не разкрива, че патогенът е по-лек.

Това разкри самата тя пред "Ди велт". „Казаха ми да не разкривам информацията публично. Помолиха ме да се въздържам от това да заявявам, че вариантът води до много по-леко заболяване. Отказах им“, казва Кетзи.

Тя твърди, че базирано на клиничната картина, която е виждала в практиката си, вирусът не води до тежките усложнения, каквито е имало при предходните варианти.

Анджелик Кетзи казва, че определени хора са се опитали да я „притиснат“ да говори определени неща в публичното пространство, да спести определени истини за заболяването. „Опитаха да ме принудят, но не успяха“, споделя тя.

„В един момент казах – защото вече ми беше омръзнало – че в Южна Африка Омикрон води до леко заболяване, но в Европа е много сериозно. Това е, което политиците искаха да чуят“, допълва лекарят.

Кетзи е категорична, че натискът върху нея не е идвал от правителството в Южна Африка. Тя е получила критики  от „експерти“ в САЩ и Холандия, които са твърдели: „Как можете да обясните, че заболяването протича леко? Това е сериозна болест! Вижте мутациите!“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай