Откриха какво провали ваксината на Астра Зенека

Смятат, че появата на съсиреци е по-скоро следствие от COVID-19, отколкото от ваксината

Откриха какво провали ваксината на Астра Зенека | StandartNews.com

Изследователи смятат, че са открили какво отключва появата на кръвни съсиреци след ваксиниране с препарата на "Астра Зенека". Тежкият страничен ефект стана причина повечето държави в света да се откажат от закупуването и използването на въпросната ваксина.

Два екипа - в Уелс и в САЩ, успяха да проследят детайлно как протеин в кръвта е привлечен от ключов компонент на ваксината.

Те предполагат, че това дава начало на верижна реакция, която задейства имунната система и може да доведе до образуването на опасни съсиреци. Рядката поява на страничния ефект стана причина за предпазливото използване на "Астра Зенека" и при определени възрастови групи.

Заедно с колегите си от Уелс и САЩ, работят и специалисти от "Астра Зенека". Мнението им, е че появата на съсиреци е по-скоро следствие от COVID-19, отколкото от ваксината.

Въпреки пробива, пълно обяснение на връзката между препарата и редкия страничен ефект все още няма. Безспорен обаче е фактът, че ваксината е спасила живота на милиони, убедени са учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай