Огромна паника в Германия! Какво каза топ експерт

Никога досега не сме били по-разтревожени

Огромна паника в Германия! Какво каза топ експерт | StandartNews.com

Лотар Вилер, директор на института "Роберт Кох", който е най-сериозната експертна инстанция в Германия, направи необичайно драматично изказване относно ситуацията с коронавируса в Германия.

"Влизаме в сериозна криза и ще преживеем много тъжни коледни празници, ако веднага не се вземат мерки", предупреди Вилер.

Тази сутрин бяха обявени над 65 000 нови случаи, което е абсолютен рекорд от началото на пандемията.

Практиката показва, че в последно време около 0,8% от заразените с коронавирус умират.

Което, според шефа на "Роберт Кох", означава, че при над 50 000 заразени на ден през следващите седмици ще умират около 400 души дневно.

Ситуацията в болниците също става все по-критична, каза още шефът на "Роберт Кох" и добави: "Никога не сме били по-силно разтревожени". По думите му на някои места се налага да се търси по два часа, докато се намери свободно интензивно легло за хора с инсулт и други тежки болести.

Шефът на "Роберт Кох" заяви още, че институтът отрано е дал ясни препоръки за действия. И отрано е предупредил, че четвъртата вълна на пандемията може да надмине всички предишни, ако не се вземат ограничителни мерки за контактите и не се повиши значително процентът на ваксинациите.

"Клубовете и баровете са извор на масови инфекции. От моя гледна точка те трябва да бъдат затворени", каза Вилер и апелира за отмяна на всякакви масови мероприятия.

"Още от първата вълна на пандемията знаем, че ограниченията на контактите между хората са ефективно средство. Но сега броят на тези контакти е твърде голям", обясни Вилер.

Вилер апелира към политиката да предприеме най-сетне конкретни действия: "Няма нужда постоянно да откриваме някакви нови неща. Всички нужни концепции и рецепти са отдавна известни. Езикът ми е остър, но след 21 месеца пандемия просто вече не мога да понасям, когато предупрежденията остават незабелязани", заяви Вилер.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай