Четвъртък,

Обявиха кога ще има безплатни лекарства за COVID

От: Редакция -
251
Обявиха кога ще има безплатни лекарства за COVID
A
A
A

Най-рано след седмица общопрактикуващите лекари ще изписват от безплатните лекарства за усложнения при Covid.

Това заяви д-р Георги Миндов от дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Договор между Надзорния съвет на здравната каса и Лекарския съюз все още няма, съобщи БНР. "В момента няма преговори и сключен анекс и този анекс трябва да бъде публикуван в Държавен вестник. Това изисква технологично време. Според мен, при най-добро желание може би до една седмица, но в момента нито софтуерните фирми са уведомени, нито ни е адаптиран софтуера" - заяви д-р Миндов. Запитвания за безплатни рецепти при него е имало още тази сутрин.

По думите му, безплатните лекарства са само за пациенти във втора фаза на COVID, тоест вече имат усложнения. Дори и да бъдат разрешени за изписване, те не са предназначени за всеки пациент с доказан коронавирус.

Според д-р Миндов, работата на Covid-зоните не облекчава личните лекари, защото и сега те лекуват и проследяват пациентите си: "Да ходят те там да се преглеждат. Аз да го следя след това, аз да му давам болничен, аз да му изписвам лекарства. Извинявайте, ама за едната слушалка и аз мога тук да я направя и да му дам направление да отиде да се снима и затова ли се взимат всичките тези пари по 30 000 на месец? Ами дайте ми на мен 10 000, пък аз ще работя като Covid-специалист. Няма смисъл. За какво е това?", коментира той.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com