Нова инструкция от ЕС: Трета доза ваксина за всички

Имунизацията особено важна за хора над 40 г.

Нова инструкция от ЕС: Трета доза ваксина за всички | StandartNews.com

На всички пълнолетни граждани на ЕС трябва да се препоръча поставянето на трета доза от ваксините срещу коронавирус, като с особен приоритет това е небходимо да се случи с хората над 40 години.

Това обяви ръководителят на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. Това е значителна промяна в сравнение с насоките на органа досега, според които третата доза не беше належаща, съобщава Ройтерс. Препоръките, издадени от ECDC, не са задължителни за правителствата на ЕС, но се използват при вземането на решения в областта на здравната политика.

"Трябва да се обмисли възможността за прилагане на бустерни дози за всички възрастни лица, като се даде приоритет на тези над 40-годишна възраст", гласи изявление на Аммон. В него се посочва, че бустерите трябва да се прилагат най-малко шест месеца след втората игла. Сега Аммон заявява, че третата доза "потенциално може да намали предаването на заразата сред населението и да предотврати допълнителни хоспитализации и смъртни случаи".

Тя съветва страните с ниски нива на ваксиниране да ускорят въвеждането на бустерите и предупреждава за висок риск от увеличение на приетите в болница и фаталните случаи през декември и януари, ако препоръчаните мерки не бъдат въведени. Очаква се Европейската комисия да вземе предвид съветите относно третите дози, когато предложи промени в използването на Covid сертификатите по-късно тази седмица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай