Четвъртък,

Нова инструкция от ЕС: Трета доза ваксина за всички

От: Редакция -
566
Нова инструкция от ЕС: Трета доза ваксина за всички
A
A
A

На всички пълнолетни граждани на ЕС трябва да се препоръча поставянето на трета доза от ваксините срещу коронавирус, като с особен приоритет това е небходимо да се случи с хората над 40 години.

Това обяви ръководителят на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон. Това е значителна промяна в сравнение с насоките на органа досега, според които третата доза не беше належаща, съобщава Ройтерс. Препоръките, издадени от ECDC, не са задължителни за правителствата на ЕС, но се използват при вземането на решения в областта на здравната политика.

"Трябва да се обмисли възможността за прилагане на бустерни дози за всички възрастни лица, като се даде приоритет на тези над 40-годишна възраст", гласи изявление на Аммон. В него се посочва, че бустерите трябва да се прилагат най-малко шест месеца след втората игла. Сега Аммон заявява, че третата доза "потенциално може да намали предаването на заразата сред населението и да предотврати допълнителни хоспитализации и смъртни случаи".

Тя съветва страните с ниски нива на ваксиниране да ускорят въвеждането на бустерите и предупреждава за висок риск от увеличение на приетите в болница и фаталните случаи през декември и януари, ако препоръчаните мерки не бъдат въведени. Очаква се Европейската комисия да вземе предвид съветите относно третите дози, когато предложи промени в използването на Covid сертификатите по-късно тази седмица.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички