Нова опасност след ковид! Удря психиката и сърцето

Постпандемичен стрес тормози хората между 30 и 45 години

Нова опасност след ковид! Удря психиката и сърцето | StandartNews.com

Ново, хипотетично към този момент, психично състояние заплашва да изправи стотици хиляди във Великобритания със сърдечни проблеми, предупреждават лекари от Острова.

Над 300 000 човека може да се окаже, че страдат от „постпандемично стресово разстройство“ – състояние, което може да предизвика кариоваскуларни проблеми, причинявайки удари и инсулти, съобщи flagan.bg. Но що за чудо е въпроснoто постпандемично разстройство?

На този етап никой няма ясна дефиниция. В едно обаче медиците са сигурни – то било истинско и представлявало сериозна заплаха за здравето. „Най-засегнати ще са хората между 30 и 45 години. Възможно е да видим още догодина ръст от над 4.5% при сърдечните проблеми. Опасявам се, че може да има драматичен скок при коронарните заболявания, ако случаите не се засекат рано. ППСР вече е реален проблем“, казва Марк Рейнър – бивш психотерапевт към Министерството на здравеопазването.

Според лекари постпандемичното стресово разстройство било психологичен проблем, причинен от пандемията. И докато не било официално признато като здравословно състояние, това съвсем скоро трябвало да се случи, твърдят неназовани от Standart.co.uk лекари.„В практиката ми виждам все повече тромбози и все по-млади пациенти влизат в болница с такива проблеми и се нуждаят от операции и медицински интервенции в сравнение с времената преди пандемията. Това е директно следствие на повишените нива на стрес и тревожност, причинени от ефектите на ППСР. Имаме основания да вярваме, че и редица пациенти са починали у дома си от състояния като пулмонарен емболизъм (съсиреци в белите дробове) и сърдечни инфаркти“, казва Тахир Хюсейн – старши съдов хирург към болницата Норуик Парк в Хароу.

И докато състоянието все още не е признато, то изглежда вече показва своите негативни ефекти. Изследвания показват, че най-застрашени са хората със симптоми на депресия, а по официални данни във Великобритания над 7.6 млн. човека живеят със сърдечно-съдово заболяване. От усложнения пък всяка година там умират над 160 000 човека – близо една четвърт от всички смъртни случаи в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай