Нов симптом: ковиден език?

Пациенти са имали възпаление на езика, парене и копривна треска по дланите на ръцете и ходилата

Нов симптом: ковиден език? | StandartNews.com

Промени в устата, ръцете или краката може да са най-новите признаци на инфекция с новия коронавирус, показва ново проучване.

Изследователите установяват, че 25% от пациентите с COVID-19, наблюдавани през април 2020 г., са имали възпаление, подутини или язви на езика.

Нещо повече, близо 40 процента от тези пациенти са имали зачервяване, парене и копривна треска по дланите на ръцете и ходилата.

Екипът от болница Universitario La Paz, Мадрид, Испания , казва , че лекарите и медицинските сестри трябва да изследват устните кухини и ръцете и краката на предполагаеми пациенти с COVID-19, за да ги диагностицират по-бързо, пише Дейли мейл.

Констатациите бяха публикувани в British Journal of Dermatology под формата на „изследователско писмо“ през септември, но бяха представени във вторник.

В него участваха 666 пациенти с лека до умерена степен на COVID-19, лекувани между 10 и 25 април в полевата болница в IFEMA, изложбения център в Мадрид, който затвори на 1 май.

Като цяло 45,7% са имали промени на езика, ръцете или краката си.

Около един на всеки четирима пациенти, 25,7%, са забелязали промени в езика си, което е станало известно като „ковиден език“.

Най-честата промяна е езиков папилит, който представлява възпаление на папилите или малки подутини на повърхността на езика.

Други 6,9% съобщават, че имат афтозен стоматит, който се появява при доброкачествени и незаразни язви в устата.

Освен това 6,6% съобщават за глосит, възпаление на езика, което го кара да набъбне и да промени цвета си.

Почти четири процента са имали неравномерно депапилиране, което е, когато на повърхността на езика се появи белезникаво покритие.

Приблизително 40% от пациентите съобщават за промени по ръцете и краката.

Най-често срещаното състояние е дифузна десквамация, която е широко разпространен пилинг на кожата, при който се отделя най-външният слой.

Около 15 процента са имали червеникаво-кафяви петна на дланите на ръцете и стъпалата на краката.

Седем процента от пациентите съобщават за усещане за парене, наречено еритродизестезия, в началото на заболяването.

По-малък процент, 6,9%, съобщава за уртикария, докато 2,9% имат обрив.

„Устната кухина често е била засегната и заслужава специално изследване при подходящи обстоятелства, за да се избегне риск от заразяване.

Зачервяването и подуването на ръцете и краката, фината палмоплантарна десквамация и червеникаво-кафявите макули могат да ни помогнат да диагностицираме инфекция на COVID-19 и трябва да бъдат редовно проверявани, казват учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай