Четвъртък,

Най-изостанали сме във ваксинацията

От: Агенция Стандарт -
159
Най-изостанали сме във ваксинацията
A
A
A

Неразделната балканска двойка България и Румъния изостава от своите европейски събратя в процеса на ваксинация срещу COVID-19.

Едва 17% от българите и 30% от румънците са имунизирани срещу смъртоносния вирус, сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията от тази седмица. За сравнение в нашата южна съседка Гърция броят на имунизираните е 54,5%.

Сравнително лошо се представят още няколко страни от бившия соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на ваксинираните не надхвърля половината от населението, предава БГНЕС.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия са ваксинирани съответно 78% и 73,3%, а във Финландия и Дания 73% и 70,5%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до целта, поставена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до юли.

В четирите големи икономики на ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания – броят на ваксинираните се движи между 63-65%.

Общо от 450 милиона граждани на обединена Европа 225 милиона са си поставили първа игла или това прави около 61,5% от възрастното население. 147 милиона са получили втората доза на ваксината, т.е. те са напълно защитени от коронавирус. В проценти това прави 40,2% от възрастното население.

Изводът е, че в ЕС се запазват големите различия при ваксинирането в отделните страни.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com