Направления за PCR? Джипитата казват не

Тестове да бъдат назначавани единствено на хора с оплаквания, характерни за Covid-19, и това да бъде възможно по електронен път

Направления за PCR? Джипитата казват не | StandartNews.com

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага личните лекари да не издават направления за PCR по желание на пациентите. Това става ясно от сайта на съсловната организация.

Според медиците тестове трябва да бъдат назначавани единствено на хора с оплаквания, характерни за Covid-19, и това да бъде възможно по електронен път.

Друго предложение е тестове на карантинирани и поставени в изолация (контактни или други) да се назначават от районните здравни инспекции, които са издали предписанието. 

Общопрактикуващите лекари припомнят, че нямат ангажимент към здравнонеосигурените лица по смисъла на Закона за здравното осигуряване (освен ако прегледът не се заплати от самите тях или целево от бюджет извън този на НЗОК).

„Същото важи и за заплащането стойността на диагностичните тестове и свързани с тях други дейности, както и лечението. Целта на назначеното от нас тестване е диагностична (потвърждаване на заразяване)“, пише в предложението.

От Сдружението предлагат още комбинираните тестове за Грип А, Грип Б и коронавирус да бъдат извършвани само в специализирани лаборатории, обясни председателят му доц. Любомир Киров, цитиран от БНР.

"Не трябва да правим тестове в кабинетите си, а да назначаваме тестове и то по електронен път. Ще даваме направление, тоест хартията, както досега, представяте ли си какво ще се случи? Ами всички хора с такива оплаквания, които трябва да се изследват, ще се изсипят в коридорите. Това би довело до повишаване на риска както за хората, така и за нас", категоричен е Киров.

Междувременно продължават преговорите между Сдружението на общопрактикуващите лекари и Министерството на здравеопазването. До края на месеца ще станат ясни критериите, по които от началото на ноември личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай