Четвъртък,

На каква дистанция не ни лови британският щам

От: Стандарт -
На каква дистанция не ни лови британският щам
A
A
A

Постепенното увеличение на случаите и началото на третата вълна не е от учениците. Основната причина не са мерките и тяхното затягане или разпускане, а наличието на щам, който се предава по-лесно. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Британският вариант е между 10 и 100 пъти по-концентриран в гърлото и затова се предава лесно. Доц. Кунчев посочи, че с новия щам трябва да има промяна в дистанцията. Ако досега тя е била 1,5 метра, то сега трябва да е 2,5 метра. Обикновените маски пък трябва да бъдат заменени с FFP2. Това обаче били мерки, които няма как винаги да се осъществят.

„Основната причина е вариантът. Варианти ще има непрекъснато. Ще догонваме това развитие на вируса. Хубавото е, че ваксините на база кръстосания имунитет, въпреки това пазят. Дори да не  е на 100%, те пазят от тежкото протичане на вируса и смъртни случаи”, каза главният държавен здравен инспектор.

Ваксинацията у нас вървяла спрямо броя на доставените ваксини. Всичко, което пристигне у нас, като се запазва втората доза за реваксинация.

Понеделник ще се вземе решение дали от Оксфордската ваксина също ще се пази втора доза, обясни доц. Кунчев. Изследванията показвали, че тя действа най-добре при по-дълъг период от поставяне на втората доза, между 10 седмици е най-добре. „Ако имаме гаранция за още доставки, няма да пазим втората доза и така ще се използват всички ваксини при пристигането им”, каза държавният главен здравен инспектор.  В Англия голяма част от ваксинираните били възрастни, обясни доц. Кунчев. Според затова и бързо ще изчезнат съмненията, че не е подходяща за лица над 55 години.

Към момента у нас изборът на ваксина бил ограничен, но след време това щяло да се промени.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички