Четвъртък,

Място на Балканите е номер 1 по смърт от К-19

От: Стандарт -
Място на Балканите е номер 1 по смърт от К-19
A
A
A

Косово е страната с най-голям брой смъртни случаи  от коронавирус на глава от населението.

Най-младата държава на Балканите, където над половината от 1,8-те милиона души население е на възраст под 25 години, отчете 54,2 смъртни случая на милион души вследствие на Covid-19 през изминалата седмица. Това е малко повече от страната на второ място - Колумбия, пише investor.bg.

Челната десетка се състои предимно от страни от Южна Америка, като единственият друг по-силно застъпен регион са Балканите с първенеца Косово и Румъния на девета позиция. В класацията е и Мексико от Северна Америка и Панама от Централна Америка.

Косово заема челната позиция и когато класацията се формира на месечна основа.

Съществуват няколко причини за тази тенденция. След като се отдели от Сърбия, Косово е една от най-бедните държави в Европа, разчитаща до голяма степен на парични преводи от емигранти, заминали за някои от по-привлекателните части на Стария континент. Междувременно корупцията пречи на развитието на системата на здравеопазването.

Политиката обаче изглежда е основният фактор – също както на много други места по света, където отговорът на пандемията се доказа като недостатъчен.

„В пика на пандемията Косово свали правителството и уволни министъра на здравеопазването, както и ключови фигури от този сектор“, заяви Африм Красники, изпълнителен директор на Албанския институт за политически изследвания в Тирана. „Косово беше единствената държава в региона, която се провали в прилагането на бързи извънредни мерки за ограничаване на разпространението на пандемията“, допълва той.

След прибързано разхлабване на ограниченията през май новият премиер Авдула Хоти – получил образованието си във Великобритания и бивш финансов министър, затегна мерките за социални ограничения през юли в опит да контролира нарастващия брой случаи на Covid-19. Самият Хоти е с положителна проба за коронавирус от този месец, въпреки че вече се върна към служебните си задължения.

Сегашните 140-160 нови случая в страната за ден може да се приемат за плато, посочва Сергей Коряк, представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Прищина. СЗО работи за увеличаване на капацитета за тестове от около 500 на ден в момента. Според организацията е възможно официалните данни дори да не включват някои от новите инфекции.

„Лабораториите тестват само пациенти със симптоми, с висока температура“, каза Коряк. „Така че потенциално някои по-леки случаи може да са били пропуснати“, допълва той.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички