Математик видя по 3500 заразени на ден

Третата вълна ще е по-опасна, прогнозира Лъчезар Томов

Математик видя по 3500 заразени на ден | StandartNews.com

Третата вълна на коронавируса може да е по-опасна. Това предупреди математикът Лъчезар Томов. Здравният министър проф. Костадин Ангелов алармира днес, че третата вълна започва.

В началото сме на трета вълна с повече и по-неприятни щамове, която има потенциала да е по-лоша от втората, коментира пред бТВ Томов. Той прогнозира, че до края на февруари новите случаи на коронавирус за денонощие у нас ще са около 2000-2500.

"От почти 10-12 дни имаме ефективно репродуктивно число над единица, което означава, че сме във фаза на експоненциален ръст. И макар че в момента той е бавен, ако е постоянен, рано или късно ще се достигне до сериозен брой случаи - до 1500, 2500, 3500 на ден", обясни Томов. По думите му проблемът е, че обстановката се оценява по заболеваемостта, а не по репродуктивно число, а то трябва да е водещо при анализа на мерките и тяхната ефективност.

"От много време имаме положително число. Започна да нараства от 14 януари едновременно със спада на средната възраст на новоприетите. Това може да подскаже кой е двигателят тук. Сега достигна до стойности около 1,2, на които се задържа. Това означава, че 10 души заразяват 12", поясни математикът. Според него трябва да се анализира откъде репродуктивното число се вдига, което означава да се тестват по-активно всички възрастови групи и възможни места, а не да се избягват някои от тях, "защото не са политически изгодни".

Според много мои колеги вероятно с тези нови щамове епидемията ще започне отначало, което означава, че не може да разчитаме на хората, които са прекарали болестта като щит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай