Математик: По-сериозно затваряне след Коледа

При претоварена здравна система имаме голям процент хора, които се лекуват сами вкъщи, а са за хоспитализация, каза д-р Лъчезар Томов

Математик: По-сериозно затваряне след Коледа | StandartNews.com

След Коледа трябва да има по-сериозно затваряне, за да се свалят достатъчно нивата на заразяване, за да може да почне ваксинацията на нацията нормално.

"Ако свалим нивата на заразяване, ще може да почне ваксинацията и  постепенно да се отпускат мерките, за да може лятото да забравим за проблема". Това заяви математикът д-р Лъчезар Томов пред БНТ.

Според него още на 17 октомври здравната система е била препълнена, защото процентът от новите случаи, които влизаха в болниците, започна да спада. "При претоварена здравна система имаме голям процент хора, които се лекуват сами вкъщи, а са за хоспитализация", каза д-р Лъчезар Томов пред БНТ.

По думите му около 15-20% от новите случаи са били за болница.

"Няма къде да се хоспитализират и стоят с пневмония вкъщи", каза още той.

"Държавите се справяха най-добре след абсолютен контрол при влизането и излизането, а след това тези държави не отпуснаха режима през лятото", каза още Томов. 

По думите му смъртността ще започне леко да пада. "Това официално ще се покаже като по-бърз спад, защото имаме повече възрастни хора болни, което означава и че ще има повече хора в интензивните", каза още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай