Лоша новина! Сертификатите за антитела не са сигурни

Решението е логично от политическа и икономическа гледна точка, но от медицинска – не

Лоша новина! Сертификатите за антитела не са сигурни | StandartNews.com

Взетото решение да се издава зелен сертификат на хора с антитела е базирано изцяло на политическа и икономическа логика, заяви пред БНР д-р Борис Таблов, анестезиолог-реаниматор, който работи в Германия.

„Те (властите - бел.ред.) го оправдаха като експертно мнение на база на натрупани данни. Само че ефектът ще даде на тези хора измамна сигурност“, предупреди специалистът.

В България имаме огромен проблем с нерегистрираните при предишни вълни преболедували хора, които нямат медицинска документация за това, каза д-р Таблов. „Тези хора хем не искат да се ваксинират, хем не могат да кандидатстват за зелен сертификат и по този начин тотално ги губим за обществения живот“, подчерта той.

Решението е логично от политическа и икономическа гледна точка, но от медицинска – не, смята Борис Таблов.

Таблов не споделя оптимизма на здравния министър Стойчо Кацаров, че сред тестващите се за антитела ще има много хора, които ще решат да се ваксинират. Според него това може да бъде „лека сигнална лампа“, но той не смята, че ще има „чак такъв голям ефект в тази посока“.

В Германия темата с антителата изобщо не стои на дневен ред, допълни специалистът. „Нямаме категорични данни къде са референтните стойности за тези антитела.“

Д-р Борис Таблов отбеляза още, че в Германия набира скорост нов ръст на случаите, но в страната „започват да бият камбаната“ и да се подготвят за „черни сценарии“ от много по-рано.

Драматичните метафори като „тирания на неваксинираните“ създават тотално разслоение в обществото и в нации като нашата това има обратен ефект, изтъкна Таблов.

„Факт е, че се говори навсякъде за вълна на неваксинираните. Факт е обаче, ако трябва да сме честни, че има и немалко хора, ваксинирани, които също са позитивни, които даже и боледуват. Това, което е факт е, че неваксинираните са тези, които боледуват много по-тежко и в крайна сметка водят до претоварване на здравните системи.“

Борис Таблов апелира към ваксинираните да се държат също толкова отговорно, колкото и останалите, като спазват мерките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай