Лекари спорят за щаба и маските

Доктори влязоха в задочен спор в предаването „Плюс Минус“ по Нова телевизия.

Лекари спорят за щаба и маските | StandartNews.com

Двама доктори влязоха в задочен спор в предаването „Плюс Минус“ по Нова телевизия.

Председателят на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и общопрактикуващият лекар д-р Георги Максимов заеха диаметрално противоположни позиции относно действията на Националния оперативен щаб и предприетите от него мерки за борба с коронавируса.

„До момента имаме 420 заразени с коронавирус. От тях в болници в София са настанени за лечение 21 пациента. Общо в града има 8 000 или 9 000 легла, което означава, че мерките не съответстват на данните и според мен са напълно необосновани“, заяви д-р Кацаров.

"Това не са данни дори за епидемия. За да се регистрира епидемия според закона и науката е необходимо да се регистрират 200 заболели на 10 000 души население. На практика ние имаме 400 на 7 милиона души“, допълни той. Д-р Кацаров все пак призна, че няма отговор на въпроса дали ако не бяха предприети тези мерки, нямаше заболелите да са в пъти повече

Той допълни, че резултатите, които се изнасят ежедневно, са плод на работата на две лаборатории, но не се знае истинският брой на заразените.

„Това са много тежки мерки с тежки последици за милиони души и мисля, че трябва да има малко повече обосновка от това „Абе, дайте да спрем да правим каквото и да било, за да не стане по-лошо“, без въобще да знаем дали ще стане по-лошо и дали вече не е станало. Резонният въпрос е защо месец след първия регистриран случай ние нямаме никаква оценка за кризата в нашата страна“, допълни той,

На коренно противоположна позиция застана общопрактикуващият лекар д-р Георги Максимов, който също се включи чрез видеовръзка в предаването на Нова телевизия. „Държавата взима абсолютно правилни мерки и поради това заболеваемостта е толкова слаба към момента.

От Националния оперативен щаб и правителството взеха точни, навременни и правилни мерки, тъй като няма как иначе да се ограничи такъв тип вирус, който е изключително опасен, тъй като не е това, за което го мислят хората“, категоричен бе доктор Максимов.

„Носенето на предпазни маски е една от най-важните мерки, която може да доведе до отпадане на това положение, като това може да отнеме между 3 и 4 седмици. Важно е зрителите да запомнят, че тази инфекция не се предава по въздуха и по вятъра, а по въздушно-капков път, което е нещо съвсем различно.

Обикновените хирургични и текстилни маски също имат предпазна функция.

Те предпазват болният да не разпространява заразата, защото неговите пръски остават по вътрешната страна на маската, а от друга страна се убива и силата на тази струя, която изхвърля навън, когато говори, кашля или киха.

При говор вирусът се предава на 30 до 50 сантиметра, при кихане и кашляне е до метър – метър и половина. Точно затова са и съветите да се спазва метър и половина дистанция“, поясни доктор Максимов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай