Събота,

Лекари разкриха 4 ранни симптома за Covid-19

От: Пламен Вълков -
275
Лекари разкриха 4 ранни симптома за Covid-19
A
A
A

Лекарите посочиха четири леки симптома, които могат да показват наличието на коронавирусна инфекция в организма. Това съобщава британският вестник "Дейли Експрес".

Позовавайки се на 36 научни изследвания, изданието информира, че един от признаците, показващи инфекция с нов тип коронавирус, може да са стомашни проблеми, проявяващи се под формата на гадене, повръщане, диария и загуба на апетит. 

„Тези симптоми не означават непременно, че пациентът има коронавирус, но си струва да им обърнете внимание и е по-добре да посетите лекар“, каза д-р Мич Уилсън от университета в Алберта, Канада.

Конюнктивитът може да бъде друг признак на коронавирусна инфекция. Както се подчертава от Американската академия по офталмология, този симптом се среща при около 1-3% от хората, които впоследствие са потвърдили заболяването, причинено от новия коронавирус. В допълнение, предвестник на COVID-19, както заключават учените от Имперския колеж в Лондон, може да бъде когнитивно увреждане, изразяващо се в намаляване на паметта и умствената дейност.

Изданието цитира умората като четвъртия ранен симптом на коронавирус. Изследователи от Trinity College Irish заключават, че умората е често срещана при половината от пациентите, които имат положителен тест за COVID-19. При тях може да продължи дори 10 седмици след възстановяване.

Избухване на болестта, причинена от новия коронавирус, бе регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай и се е разпространило в повечето страни, припомня TASS.RU. На 11 март Световната здравна организация го призна за пандемия. Общо в света над 56,2 милиона души са заразени с коронавирус, над 1,3 милиона са починали.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com