Неделя,

Лекар: Ваксините не променят ДНК

От: Стандарт -
Лекар: Ваксините не променят ДНК
A
A
A

Дискусия за това коя е по-добра ваксината започна и в други страни. Важно е много хора да се ваксинират, за да се преборим със заразата.

Това обясни пред Нова ТВ д-р Аспарух Илиев, който работи в Берн

.Няма контраиндикации при използването на различните ваксини в различните възрастови групи. Минимално по-ефективни са RNK ваксините, посочи той.

Д-р Илиев обясни, че съпоставени с ваксините от ранна възраст, новите  са с много по-малко странични реакции, те преминават в рамките на 24 часа и могат да бъдат блокирани с ибопрофен или парацитамол. От 100 човека отклонения може да има между 20 и 30 души. Като е добре първия ден на ваксинацията да бъдем в покой, а не да се ангажираме с тежка или рискова работа.

Няма никаква опасност да се промени ДНК на човека при ваксинацията, изтъкна още ученият. RNK ваксините внася само едно мъничко парченце в нашия организъм. То предоставя само последната проверка преди отпечатване на информацията в тялото ни, това е като последната матрица, по който се подготвя белтъкът. Няма как да се пренапише ДНК-то, защото това е копие и то не се прошнорова в библиотеката. Няма никакъв начин ваксината да промени нашата генетична информация, категоричен е д-р Илиев.

Раковоболните трябва да бъдат имунизирани, по неговите думи. Що се отнася до автоимунните заболявания – няма проблем да се поставя ваксина на такива хора, с изключение на пациенти с много редки, животоопасни заболявания.

На въпрос кога се създава имунитета след имунизацията, д-р Илиев обясни, че трудно може с точност да се прецени, защото това зависи от индивидуалния имунитет. Но още след първата седмица имаме вече един сносен имунитет.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com