Лекар: Ваксините не променят ДНК

Добре е първия ден на ваксинацията да бъдем в покой, а не да се ангажираме с тежка или рискова работа, казва д-р Аспарух Илиев

Лекар: Ваксините не променят ДНК | StandartNews.com

Дискусия за това коя е по-добра ваксината започна и в други страни. Важно е много хора да се ваксинират, за да се преборим със заразата.

Това обясни пред Нова ТВ д-р Аспарух Илиев, който работи в Берн

.Няма контраиндикации при използването на различните ваксини в различните възрастови групи. Минимално по-ефективни са RNK ваксините, посочи той.

Д-р Илиев обясни, че съпоставени с ваксините от ранна възраст, новите  са с много по-малко странични реакции, те преминават в рамките на 24 часа и могат да бъдат блокирани с ибопрофен или парацитамол. От 100 човека отклонения може да има между 20 и 30 души. Като е добре първия ден на ваксинацията да бъдем в покой, а не да се ангажираме с тежка или рискова работа.

Няма никаква опасност да се промени ДНК на човека при ваксинацията, изтъкна още ученият. RNK ваксините внася само едно мъничко парченце в нашия организъм. То предоставя само последната проверка преди отпечатване на информацията в тялото ни, това е като последната матрица, по който се подготвя белтъкът. Няма как да се пренапише ДНК-то, защото това е копие и то не се прошнорова в библиотеката. Няма никакъв начин ваксината да промени нашата генетична информация, категоричен е д-р Илиев.

Раковоболните трябва да бъдат имунизирани, по неговите думи. Що се отнася до автоимунните заболявания – няма проблем да се поставя ваксина на такива хора, с изключение на пациенти с много редки, животоопасни заболявания.

На въпрос кога се създава имунитета след имунизацията, д-р Илиев обясни, че трудно може с точност да се прецени, защото това зависи от индивидуалния имунитет. Но още след първата седмица имаме вече един сносен имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай