Лекар ще преценява дали да ни ваксинира за COVID

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар

Лекар ще преценява дали да ни ваксинира за COVID | StandartNews.com

Безплатна и доброволна за всички български граждани ще бъде ваксината срещу коронавируса, заяви за пореден път министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в парламента при обсъждането на проект на решение за одобряване участието на България в закупуването на ваксини срещу COVID-19.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар. Тя ще се поставя от лекар, който ще прецени какво е здравословно състояние на всеки човек, подчерта министърът.

Планът за ваксиниране е готов и утре ще бъде гласуван от Министерския съвет, каза Ангелов. По него се работи повече от 10 дни. В него ясно и точно ще бъдат разписани всички целеви групи, уточни той.

Ваксината ще пристигне в България и ще се прилага на българските граждани, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това означава, че тя ще има кратка характеристика на продукта, в която ще се намерят всички отговори на въпросите за конкретните параметри, заяви Ангелов. Същото важи и по отношение на страничните действия, допълни той.

Информационната кампания за ваксината е предвидена за момента, в който тя дойде в България и разполагаме с кратките характеристики на продукта, за да можем да обясним ясно и точно на българските граждани кога, кой и как ще може да се ваксинира, посочи министърът.

Костадин Ангелов отхвърли обвиненията на опозицията, че не е участвал в блиц контрол в здравна комисия и допълни, че вратата на кабинета му е отворена за всеки народен представител.

Понеже казахте, че ваксината е надеждата, не отнемайте надеждата на българските граждани за ваксинация, призова Ангелов депутатите от опозицията. Когато светлината загасне, е много по-тъмно, отколкото ако не е била запалвана изобщо, каза още той.

Междувременно парламентът одобри предложените от кабинета за участие на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

"За" бяха" 107 народни представители, без нито един "против", 19 се въздържаха/18 от БСП и един депутат от ВОЛЯ/.

Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви национален план за ваксиниране на принципите на доброволно и безплатно ваксиниране. Уверенията на здравния министър, че такъв план има и той ще бъде оповестен утре, не струват нищо, защото такива думи сме чували много пъти от тази трибуна, обясни лидерът на социалистите. Текстът на Нинова бе подкрепен от 63-ма депутати, "против" - 64, 24-ма се въздържаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай