Кунчев със съвет как да минем по-леко през Омикрон вълната

Колкото по-подготвени сме в България, толкова по-леко и по-бързо ще мине вълната

Кунчев със съвет как да минем по-леко през Омикрон вълната | StandartNews.com

Колкото по-подготвени сме в България, толкова по-леко и по-бързо ще мине вълната от новия щам Омикрон на ковид, обяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят”, предупреди специалистът.

„Противоречиви са данните за Омикрон, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко, броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, смята доц. Кунчев.

Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани, но не се нае да назове точна дата за разпространението на Омикрон в България.

Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас, а медиците ежедневно секвенират проби и следят дали това се е случило.

Що се отнася до имунизирането на децата, което започна вчера, Кунчев препоръчва това да бъде направено, за да бъде осигурена пълна безопасност на малчуганите.

„Човек може да го кара по-леко, но това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-вече околните, но преди всичко той има имунитет за самия себе си”, посочи той.

Според здравния инспектор над 5 млн. деца са ваксинирани в САЩ и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в следствие на ваксината. Миокардитите са изключително рядка реакция, която се среща само при възрастните. Няма основание да се говори и за репродуктивни проблеми, категоричен беше доц. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай