Кунчев потвърди: Омикрон дойде!

Установени са 12 положителни проби на варианта

Кунчев потвърди: Омикрон дойде! | StandartNews.com

Новият по-заразен вариант на коронавируса „Омикрон“ официално е регистриран в България, съобщи доц. Ангел Кунчев на брифинг за медиите.

За предполагаемата му поява и у нас се говори в последните две седмици, като секвенирането на пробите в Националния център по заразни и паразитни болести е потвърдило наличието му.

„Омикрон“ е установен в 12 проби до този момент, но само при една от тях става въпрос за човек, който се е върнал от чужбина. За останалите към този момент няма такива данни.

Заболелите са от София и има един от София-област. Те обхващат всички възрастови групи от деца до хора над 65 години. Всички са с леко протичане на болестта на домашно лечение.

Петима са със завършен цикъл на имунизация, но без бустерна доза. Сред тях има ваксинирани и с трите вида ваксини – „Янсен“, „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Трудно намерихме контактните лица, защото са празници, но колегите от РЗИ положиха максимални усилия“, каза още Ангел Кунчев.

По думите му последните секвенирани проби са общо 275, които са събрани от 41 лечебни заведения от цялата страна. Положителните на „Омикрон“ проби са 4,4% от всички секвенирани.

„Очакваме ситуацията бързо да се промени, защото за „Омикрон“ е характерно, че много бързо се предава. Това, което можем да очакваме е засягане на по-голям брой хора“, каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира също, че тепърва ще се обсъждам мерки за ограничаване на заразата с „Омикрон“, като няма да се правят компромиси със здравето на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай