Коя ваксина пази от Омикрон? Учените се произнесоха

Израелските учени с нови данни

Коя ваксина пази от Омикрон? Учените се произнесоха | StandartNews.com

Учените най-после дадоха отговор на въпроса коя ваксина пази от Омикрон. Израелски изследователи заявиха в събота, че три инжекции на Pfizer/BioNTech осигуряват значителна защита срещу новия вариант на коронавируса, съобщи "Ройтерс".

Констатациите бяха подобни на тези, представени от BioNTech и Pfizer по-рано през седмицата. Според тях бустерните игли могат да бъдат от ключово значение за защита срещу инфекция от новоидентифицирания вариант.

Проучването е проведено от Медицински център "Шеба" и Централната вирусологична лаборатория на Министерството на здравеопазването. То сравнява кръвта на 20 души, които са получили две дози ваксина 5-6 месеца по-рано, със същия брой лица, които са получили бустер преди месец.

"Хората, които са получили втората доза преди 5 или 6 месеца, нямат никаква способност за неутрализиране срещу Омикрон. Въпреки че имат някои срещу Delta (щам)", каза Гили Регев-Йочай, директор на отдела за инфекциозни болести в Sheba репортери.

"Добрата новина е, че с бустер дозата се увеличава около сто пъти. Има значителна защита на бустер дозата. Тя е по-ниска от способността за неутрализиране срещу Delta, около четири пъти по-ниска", каза тя.

Израелският екип заяви, че е работил с действителния вирус, докато компаниите са използвали това, което е известно като псевдовирус, който е биоинженериран, за да има отличителните мутации на Омикрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай