Колко е глобата ако нямаш зелен сертификат

От днес екипи на Регионалните здравни инспекции заедно със служители на полицията и на Агенцията по храните започват да санкционират

Колко е глобата ако нямаш зелен сертификат | StandartNews.com

Край на предписанията! От днес екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, започват да санкционират при липса на заветния зелен сертификат. От днес контролът се затяга и започват засилени проверки и глоби.

Служителите на общинските инспекторати също ще съставят актове. Глобата е от 300 до 1000 лв. за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 500 до 3000 лв.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение COVID Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.

Заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за "зелен сертификат", също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала ще трябва да осъществяват първичен контрол с валидатор и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.

Заповедта на здравния министър не посочва краен срок за действие на зелените сертификати при дейности на закрито. Те ще продължат да действат "дотогава, докато даде резултат", обясни министърът.

Със заповедта се въвежда изискване за "зелен" сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хран

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай