Кои са тайните оръжия на ваксините срещу К-19

Помагат на организма да развие имунитет срещу вируса, без да преминаваме през заболяването.

Кои са тайните оръжия на ваксините срещу К-19 | StandartNews.com

Трите основни типа ваксини срещу COVID-19 са РНК ваксина, каквито са разработваните от Пфайзър/Бионтек и Модерна, векторна, каквото е на Астра Зенека, и ваксината с протеин-базиран антиген, върху каквато работят от Санофи.

Различните серуми осигуряват защита по различен начин, но всеки от тях изгражда „памет“ от Т-лимфоцити и Б-лимфоцити - кръвните клетки, които на практика осъществяват имунитета, така че тялото запомня как да се бори срещу инфекцията.

Векторната ваксина може да използва носител – вектор, който все още може да се репликира в клетките, или такъв с деактивирани гени за репликация. Астра Зенека използват нерепликиращ се аденовирус. Предимството на този тип ваксина е, че причинява по-силен имунен отговор, тъй като използването на живи вируси е по-ефективно. Недостатък обаче е, че ако имаме изграден имунитет срещу вируса вектор, ефективността на ваксината може да се намали.

Ваксината с протеин - бадиран антиген, освобождава директно в тялото ни антигените или части от протеини на коронавируса. Имунната система открива тези частици от вируса и реагира с имунен отговор. Протеинът е отгледан в клетки на насекоми и не може да се размножи. Подобни ваксини, разработвани срещу SARS, са давали добри резултати върху маймуни, но никога не се е стигнало до човешки опити заради бързото отшумяване на болестта.

Предимство на този тип ваксина е, че не може да причини инфекция и фокусира имунния отговор върху най-опасната част от вируса. Недостатък обаче е, че може да не предизвика силен имунен отговор, поради което ще се наложи да бъде комбинирана с други вещества, които стимулират имунитета.

РНК ваксината е най-новият и модерен подход във ваксинирането. Вместо да инжектира органична версия на вируса, за да генерира имунен отговор, тя съдържа фрагменти от генетичния код на протеина на коронавирусен протеин.

При създаването на този тип ваксина химиците са намерили начин да модифицират РНК и да подобрят това, което природата е разработила.

В продължение на десетилетия изследователите се опитват да заблудят имунната система на организма с помощта на иРНК, а ваксините срещу COVID-19 биха били първото успешно прилагане на подобни изследвания, започнали в началото на 90-те години. Ако бъдат одобрени, те не само ще окажат огромно въздействие върху ковид пандемията, но ще отворят вратата за цяла гама ваксини за вируси срещу херпес, ХИВ и грип.

Ваксината на Модерна ще бъде много търсена, предвид високата ефективност и лесното й съхранение.

Първа все пак ще пристигне ваксината на Пфайзер/Бионтек.По-рано през септември Пфайзер обявиха, че до края на годината ще бъдат готови 100 милиона дози, но в няколко изявления през ноември намалиха числата наполовина. Те обаче са уверени, че ще могат да доставят 1,3 милиарда дози до края на 2021 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай