Кои градове затягат мерките срещу ковида

В София и Русе няма да се допускат непълнолетни без придружител в моловете, в Пловдив преобразуват цяла болница за лечение на COVID-19

Кои градове затягат мерките срещу ковида | StandartNews.com

Мерките срещу коронавируса се затягат в някои градове с решение на регионалните оперативни щабове. Какви са по-строгите ограничения, обобщи БНТ.

В София с решение на Столичния оперативен щаб от днес, 7 ноември, се забраняват посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител

Създават се "зелени коридори" за пазаруване в хранителните магазини за гражданите над 65 г. между 10 и 12 ч на обяд.

По предложение на кмета към МЗ се създава организация за включване на част от ДКЦ (бившите поликлиники) в прегледите на граждани с грипоподобни симптоми.

Целта е:

- да се помогне на хората, които се нуждаят от преглед
- да се разтоварят големите болници от пациенти с леки симптоми и нужда от домашно лечение

На директорите на ДКЦ е възложено в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи
- екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест
- пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания

В Русе от Областния оперативен щаб също наложиха нови ограничителни мерки. Причината за това е повишената четири пъти заболеваемост през последната седмица.

Ограничава се работното време на игрални зали и заведения за хранене и развлечения, които няма да обслужват клиенти в диапазона от 23.30 до 06.00 ч. През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове, няма да бъдат допускани лица до 18-годишна възраст без придружител.

Въвежда се "зелен коридор" за хранителните магазини и аптеките и от 9 до 11 часа няма да бъдат допускани хора на по-млада възраст от 60 години.

До края на месеца в област Разград няма да се допускат външни лица в специализираните институции за социални услуги, в детските домове и в домовете за възрастни към системата на социалните грижи.

Областният кризисен щаб забранява групови празненства на закрито. Ограничава се провеждането на пазари за стоки втора ръка и ежеседмични пазари в населените места.

В Благоевград пък удължават работното време на заведенията, за да се изравнят с другите градове.

Благоевградската болница вече има функциониращ кабинет за бързи и PCR тестове

Това решение се взе на заседание на Кризисния щаб. Последните почти 2 седмици на ресторантите бе наложено ограничение да обслужват клиенти до 21 ч., от днес вече ще могат да работят до 23 ч. Масите обаче ще трябва да се раздалечат, така че облегалките на столовете на съседните маси да бъдат на около 1 метър разстояние. Проверките показват, че до сега изискването за спазване на дистанция масово не се е спазвало. Заведенията ще могат да извършват доставки на храни по домовете 24 часа в денонощието.

Забранено е обаче обслужването на клиенти на гишета след 23 часа. Главният секретар на Община Благоевград Мария Стойнева бе категорична, че проверките за спазване на всички мерки ще бъдат още по-масови. Капацитетът на болниците в Благоевград, в които се настаняват заразени с COVID, вече е запълнен на 100%. За сега ще бъдат разкрити няколко нови легла, които да поемат пациентите с коронавирус през събота и неделя.

Нови легла се разкриват и в Пловдив. Става дума за цяла болница, която се преобразува за лечение на коронавирус. Причината за това е нарастващият брой на заразени в региона и нуждата от допълнителни болнични легла.

Нова система в Пловдив ще насочва линейките към болниците със свободни легла

Това налага и създаването на първата COVID болница в страната. Преобразуването  ще стане поетапно, за да се подсигури и медицински персонал. Всяка седмица ще се преобразува по едно отделение. Първо ще бъде трансформирано кардиологичното. Очаква се да бъдат гласувани от Общинския съвет допълнителни средства за медиците, които ще работят на първа линия в новите отделения.

От днес се разкриват и нови 142 легла за лечение на COVID-19 в други три лечебни заведения. Очаква се първата в страната специализирана COVID болница да приеме до 120 средно тежки случая на коронавирусна инфекция.

На този етап в Пловдив не се предвиждат допълнителни ограничителни мерки срещу разпространението на заразата. Ресторантите и нощните клубове работят до 23.30 часа.

С решение на Областния кризисен щаб в Добрич от 7 ноември се въвежда "зелен коридор" от 8:00 ч. до 10:00 ч. за пазаруване в търговски обекти - магазини, аптеки и други, на лица над 60 години, като се препоръчва лицата под тази възраст да не посещават в посочения времеви диапазон търговските обекти.

„Зелен коридор“ се въвежда и при общопрактикуващите лекари за лица с остри респираторни заболявания и грипоподобни симптоми от 12:00 ч. до 13:00 ч. за работещите преди обед общопрактикуващи лекари и от 17:00 ч. до 18:00 ч. за работещите след обяд общопрактикуващи лекари.

Преустановяват се посещенията в заведения за хранене и развлечения след 23:00 ч. Бизнесоператорите и ръководителите на лечебните заведения за първична извънболнична помощ се задължават да създадат организация за избягване на струпвания на хора и осигуряване на дистанция от 2 метра на чакащите.

В Перник ресторантите и кафенетата ще продължат да работят само до 22 часа.

Ограниченията бяха въведени от 24 октомври, а днес кметът Станислав Владимиров издаде  заповед за тяхното удължаване.

В сила остава забраната за провеждането на организирани масови мероприятия на открито и закрито.

Разпоредено е осигуряването на дистанция  от  1,5 м. между сергии, маси, подвижни павилиони и щандове на пазари, тържища и други сходни места, както и строго спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, в т.ч. чрез осигуряването на  дезинфектанти в превозните средства и недопускане на лица без защитни маски.

Новата заповед влиза в сила от 7 ноември.

В Габрово ресторантите и заведенията за бързо хранене ще работят с клиенти до 22.30 часа.

Въвежда се и „зелен коридор“ в магазините и аптеките за хора над 60 години. В часовия диапазон от 8.30 до 10.30 часа няма да могат да пазаруват клиенти в по-млада възраст.

Според заповед на Регионалната здравна инспекция лечебните заведения в областта трябва да организират 30% от леглата, с които разполагат, за лечение на болни от коронавирус.

Частната болница в Габрово обяви, че в тази извънредна обстановка се нуждае от финансова помощ за неотложните разходи за предпазни средства, консумативи и медицинска апаратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай