Сряда,

Кога вече няма да говорим за К-19

От: Редактор -
107
Кога вече няма да говорим за К-19
A
A
A

С появата на ваксините ще се промени играта изцяло. Обсадили сме вируса с предприетите мерки и след 7-8 месеца вече няма да говорим за този проблем. Нашата задача е да правим анализи и прогнози как числата на заразените и излекуваните от COVID-19 ще се развиват във времето.

Това заяви математикът проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, пред bTV.

Още известно време ще сме в етапа на големия брой заразени. Сега и два и етапът на ваксините", каза той.

Той посочи, че кoгато тези, които не спазват мерките, стават много, започва силно разпространение на вируса.

Професорът посочи, че с помощта на ваксините може да се постигне имунитет, а броят на новите случаи ще стане толкова малък, че няма да представлява проблем нито за медицината, нито за икономиката.

"Ако 30-35 процента се вaксинират, ще започне да се усеща ефектът, каза Витанов. - Ваксините са добри и аз бих се ваксинирал. Важно е броят на случаите да намалява с около 1000 на ден. По този начин здравната система ще започне да се разтоварва."

Той прогнозира, че може би хроничните заболявания на българите са такива, че този вирус ги атакува силно.

"Изчисленията показват, че училищата бяха затворени не толкова от необходимост, колкото заради натиск от определени среди. Затова намирам за добро решението детските градини и училищата за децата до 4-и клас да бъдат отворени от 4 януари", заяви Витанов.

"На всеки един регистриран случай има 3 нерегистрирани. Когато ходим по улиците, 1 на 20 е срещнал вируса и има опасност да заразява. Нека и когато сме на открито, да си носим маската", призова той.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички