Кога ще паднат ковид мерките и у нас

Много държави вече се връщат към старото нормално

Кога ще паднат ковид мерките и у нас | StandartNews.com

Инфектираните с коронавирус у нас продължават да намаляват, но някои области още отчитат рекордна заболеваемост. В същото време, много държави вече се връщат към старото нормално. Ще успеем ли и ние?

Швеция, Австрия, Португалия, Дания, Италия, Испания - навсякъде постепенно животът се връща към старото нормално. Според вирусолози България трудно може да си го позволи.

„По един много сериозен покaзател се различаваме от тези страни. Ваксиниране над 95 процента гарантира прекъсване на циркулацията на вируса“, заяви вирусологът доц Любомира Гломб пред bTV.

В част от страните мерките остават препоръчителни.

„В България нали се досещате, че ако нещо е препоръчително, просто няма да се спази. То сега, когато е задължително, не се спазва“, добави доц. Гломб.

Макар че планът е у нас зеленият сертификат да отпадне при 60% имунизирано население и под 5% заети интензивни легла, проф. Радка Аргирова смята, че по-меки мерки не могат да се обвържат с конкретна дата.

„При нас всичко върви с 2 месеца закъснение. „Омикронът“ пристигна със закъснение. В момента вие знаете, че колкото и да се говори, че 80% от случаите са „Омикрон“, има и „Делта“, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Все пак вече сме пречупили петата COVID вълна у нас, но броят на настанените в интензивни отделения все още расте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай