Кога ще овладеем пандемията казва създателят на ваксината

Вирусът няма да изчезне и ще бъдем свидетели на малки или средни вълни, дори когато имаме 60-70 процента имунизирани, казва проф. Угур Шахин

Кога ще овладеем пандемията казва създателят на ваксината | StandartNews.com

Пандемията ще бъде овладяна при 60% имунизирано население в света. Това е мнението на създателя на първата одобрена ваксина срещу COVID-19 проф. Угур Шахин. Първите дози от нея вече пристигнаха у нас, а утре започва и имунизацията в София, Пловдив и Бургас.

„Ваксините могат да намаляват симптоматиката при инфекции. Вярвам, че това знание е абсолютно важно и означава, че  не само нашата ваксина функционира, а с голяма вероятност и други ваксини ще могат да функционират по същия начин. Очакваме, че през първата половина на 2021-а да бъдат допуснати и други ваксини и заедно да можем да доставим достатъчно дози за една спокойна поетапна ваксинация на населението от минимум 60%, в идеалния случай 70 или 80%. С това имаме възможността до края на лятото на другата година да успеем следващата зима да бъде нормална или почти нормална”, каза проф. Шахин пред БТВ. По думите му вирусът няма да изчезне и ще бъдем свидетели на малки или средни вълни, дори когато имаме 60-70 процента имунизирани.

„Това е новата нормалност, но съм убеден, че ако сме успешни с ваксинацията, няма да се наложи следващ локдаун”, смяна проф. Шахин.

Той обясни, че досега са имунизирани около 1 млн. души извън клиничните изследвания. „Обратната връзка, която имаме е, че страничните ефекти значително покриват резултатите от предварителното глобално изследване с 44 000 доброволни. Освен това, наблюдаваме доста рядко алергични или тежкоалергични реакции при определен брой ваксинирани, но общата практика показва, че ваксинирането може да доведе и до такива реакции”, разясни той. Затова и е важно всеки ваксиниран да бъде под наблюдение поне 30 минути след поставянето на дозата.

Създателят на първата ваксина срещу коронавируса допълни, че страничните ефекти не се различават от тези, които по принцип се наблюдават при ваксините. По думите на проф. Шахин  в повечето случаи те възникват като желан резултат от ваксината и означават, че се е активирала имунната система. Най-често след поставянето на дозите възниквали болки на мястото на инжектирането, температура, умора, изтощение или остро главоболие. „Всички тези симптоми са на лице в продължение на два до три дни и след това следва бързо подобряване. Освен това, досега не се установили съществени странични реакции. Една малка част от доброволците развиват алергични реакции. Това също е типично за всяка една ваксина”, каза проф. Шахин. При рисковите групи също нямало различие в страничните реакции. Той допълни, че тези данни са от наблюдения от няколко месеца и е важно да се наблюдават ваксинираните и следващите 2 години.

От „Бионтех” вече работят по нова формула на ваксина, която да може да се транспортира и при минус 20 градуса. Работи се и по ваксина, която да издържа извън хладилника повече от 5 дни – две или четири седмици, а дори и три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай