Сряда,

Kога се завръща напълно обонянието след Covid-19

От: Мартина Суботинова -
303
Kога се завръща напълно обонянието след Covid-19
A
A
A

Загубата на обоняние или аносмия, свързана със зараза с Ковид-19, се възстановява до една година, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в издание на Американската медицинска асоциация.

За целите му специалисти от университета на Страсбург под ръководството на Марион Рено са проследили възстановяването на 97 души, при които коронавирусната инфекция е протекла тежко. Изследователите са стигнали до извода, че загубата на обоняние, свързана със заболяването, рядко продължава повече от 12 месеца.

Изследваните на лица са страдали от остра аносмия в продължение на повече от седмица до година.

Загубата на обоняние е един от характерните симптоми на коронавирусна инфекция, засягащ между 33 и 69% от пациентите. В повечето случаи то се връща една до две седмици след възстановяване, но понякога липсата му продължава по-дълго.

В хода на изследването специалистите периодично са тествали участниците, които също така е трябвало да отговарят на въпроси относно възвръщането на обонянието им. Паралелно с това изследователите са проследили и други дългосрочни симптоми на Ковид-19, включително кашлица, постоянно главоболие, проблеми с дишането.

Резултатите от изследването показват, че при повечето пациенти обонянието се е върнало до една година след възстановяване от заболяването. През първите четири месеца от наблюдението обонянието се е възстановило при 83%, а след осем месеца - при 96,1 процента от участниците.

Интересното е, че около половината от пациентите субективно са смятали, че обонянието им не се е възстановило, въпреки факта, че това е посочено ясно от обективни тестове за възприемане на миризми.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички