Кое дава най-сигурен имунитет срещу COVID-19

Проблемът със сегашния коронавирус е, че той се появи наскоро и съответно не мина достатъчно време за запознаване с този вирус

Кое дава най-сигурен имунитет срещу COVID-19 | StandartNews.com

Най-стабилният имунитет към коронавируса се формира при умерена тежест на заболяване от вируса и умерена употреба на лекарства. Това съобщи руският патолог Антон Ершов в интервю, публикувано в "Российская газета".

Според него когато COVID-19 протича по лек сценарий, тялото може да не забележи вируса и да не развие необходимите антитела. В същото време, при тежък ход на заболяването, пациентът може да няма достатъчно ресурси, за да формира правилния имунитет.

„Проблемът със сегашния коронавирус е, че той се появи наскоро и съответно не мина достатъчно време за запознаване с този вирус. Поради факта, че той е ТОРС (новият коронавирус е подобен на вируса на тежкия остър респираторен синдром, който предизвика епидемията през 2002-2003 г. ), има предположение, че имунитетът към COVID-19 също ще остане за две години. Но засега няма потвърдени данни", добавя Ершов.

Ученият подчертава, че новият коронавирус е сезонен и ще се активира през есента и зимата. Той също така изразява мнение, че ако Русия например не успее да потисне разпространението на инфекцията до есента, съществува реална заплаха от втора вълна от заразяване. Освен това, според Ершов, производството на необходимия брой дози на коронавирусната ваксина ще отнеме от една година и половина до две години от момента на нейното създаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай