Хората не спазват мерките. Балтов обеща рестрикции

Миналата седмица Националният оперативен щаб отправи предупреждение за трета вълна на коронавируса

Хората не спазват мерките. Балтов обеща рестрикции | StandartNews.com

Хората не спазват мерките срещу коронавируса и нова ще има последствия. Ще доведе до рестрикции. Това съобщи директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов, член на националния оперативен щаб за борба с Ковид-19.

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции", предупреди проф. Балтов в интервю за БНТ.

Миналата седмица Националният оперативен щаб отправи предупреждение, че предстои идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас и призова за спазване на мерките.

"Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза професорът. Той обясни, че е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Балтов съобщи, че ако и тази седмица увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените обаче това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме, е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "АстраЗенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 души, днес имунизирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай