Кацаров с новини за новия щам на ковид в България

90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, съобщи министърът

Кацаров с новини за новия щам на ковид в България | StandartNews.com

Съмненията за Омикрон у нас до този момент не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи. Това заяви в интервю за бТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Според него засега не се налага предприемането на допълнителни ковид мерки. "Предприели сме всички необходими мерки своевременно. Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита", добави Кацаров.

Той допълни, че от десетина дни страната ни не е в червената ковид зона, в оранжева зона е и е на път да мине в жълтата.

„Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата ковид смъртност у нас, отчита няколко причини. Една, от които е, че сегашният Делта вариант протича по-тежко от предишните. Но основната е, че много малко хора се ваксинираха“, заяви служебният здравен министър.

Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 г. и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

„Ако лятото имаше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмично. Сега имаме по 130 000-140 000 поставени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат“, каза още той.

Кацаров съобщи, че има осигурени тестове за учениците поне до средата на януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай