Петък,

Кардиолог каза кога да търсим лекар след Ковид

От: Агенция Стандарт -
416
Кардиолог каза кога да търсим лекар след Ковид
A
A
A

„Дългият COVID или пост-COVID има много и разнообразни оплаквания – лесна уморяемост, задух, нарушение на съня, нарушение на паметта и концентрацията, гръдни болки, сърцебиене, депресия или възбуда, шум в ушите, главоболие, болки в корема, разстройство, загуба на апетит, висока температура, кашлица, болки в гърлото, известната загуба на вкус и мирис, а понякога и обриви.“ Това обясни в ефира на bTV Radio кардиологът проф. Сотир Марчев.

По думите му в неговия кабинет често влизат пациенти, които се оплакват от болки в гърдите след прекарана коронавирусна инфекция. Причината обаче може да е съвсем безобидна.

„Случаят е масов. Оказва се, че след COVID се наблюдава възпаление на хрущяла на ребрата. Това се лекува лесно и се дават противовъзпалителни лекарства“, каза той.

Друга причина обаче може да е възпаление на обвивката на сърцето, а често след прекаран COVID пациентите имат и проблеми с кръвното налягане. Проф. Марчев обаче посъветва да се търси лекар само при конкретни оплаквания.

„Омикрон вариантът води до повторно заразяване. От болните хора около нас 2/3 го карат за втори път. Затова точно сега не е редно да хукнете по доктори и кабинети, за да ви повтори“, каза той.

Кардиологът предупреди и в никакъв случай да не си самоназначаваме изследвания и да провеждаме самолечение.  „Имаме такива пациенти, които са били добре, но решават да се самоизследват и почват да пият лекарства срещу кръвосъсирване. В резултат на това започват да кървят от носа или хемороиди. Т.е. имаме човек, който няма оплаквания, самоизследва се и се самолекува, и вече имаме човек с оплакване“, допълни той.

Хората с конкретни оплаквания обаче трябва да потърсят лекарска помощ.

„Всяко едно оплакване има своята причина, която може да бъде намерена“, каза той.

По думите му един от проблемите на пациенти с пост-COVID синдром е, че много често никой не им вярва, че имат проблем.

„Българинът е приел, че човекът срещу теб, ако не изглежда зле, то той не е болен. Т.е. на тези хора често не им се вярва. Те биват набеждавани, че са мързеливци, не им се работи, симулират, а всъщност те имат тези проблеми и в част от случаите те ги правят неработоспособни“, каза още проф. Марчев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички