Караме по-леко COVID-19 заради нов щам

Мутацията обаче е до 6 пъти по-заразна

Караме по-леко COVID-19 заради нов щам | StandartNews.com

Заразата с новата мутация на COVID-19 протича по-леко, отколкото преди, обаче е от 3 до 6 пъти по-заразна от първоначалния вариант, който се появи в Китай. Това показва ново проучване на научното списание "Cell", съобщи БГНЕС. 

Резултатите от лабораторните изследвания, публикувани в изданието, показват, че настоящата мутация, която е доминираща, е по-преносима между хората.

"Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване", коментира най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета "Дюк" в Северна Каролина са открили, че настоящият вариант на вируса - D614G - има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай