Кантарджиев видя крехка тенденция за спад на заразените

Нареждаме на 9-о място в ЕС, 14-дневната ни смъртност е 27.5 на 100 000 население

Кантарджиев видя крехка тенденция за спад на заразените | StandartNews.com

Последните 10 дни бележим крехка тенденция за намаляване на случаите. Това не трябва да намали нашата бдителност и да тръгнем в обратна посока, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Той даде пример, че в София за месец от над 1000 на 100 000, заболяемостта е намалява над 600. Нямаме и „черни” области – с 1000  заболели на 100 000 население. Враца обаче се намирала в плато. 

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че 14-дневната заболяемост е 554 на 100 000 население. Така се нареждаме на 9-о място в ЕС и 3-о място на Балканския полуостров. 14-дневната ни смъртност е 27.5 на 100 000 население. По този показател сме на второ място в ЕС.

За последни 7 дни излекуваните случаи от коворнавирус са 16 872. Общо за последните 4 дни – само за тази седмица, са 11 405. „Това прави впечатление, защото тези числа за надеждата в тази битка, която продължава да указва натиск върху здравната системата.”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов

В лечебни заведения са 6998 пациенти, от тях 544 са в интензивни структури. 52% от леглата са леки форми на коронавирус, 42% от интензивните легла също са заети. Най-много са в Ямбол – 98%, Шумен – 85%, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен, Разград. Здраният министър подчерта, че няма притеснения, че леглата ще стигнат.

Директорът на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов обясни, че ЕК е договорила 2 млрд. ваксини, като за България има гаранция, че ще получи всички, които е пожелала. По думите му няма информация за забавяне на графиците към този момент. След становище на европейската агенция по лекарствата ще бъдат описани всички показания и противопоказания за ваксините и до края на месеца се очаква да се получи по-детайлна информация за ваксините, допълни Кирлов. Все още обаче няма одобрена ваксина, подчерта здравният министър.

Той посочи още, че през 2003-а сме имали Sars-Covid-1 . „Тази година антигенните тестове и другите са Sars-Covid 2. Това е втора версия на коронвируса от 2003-а, ако можем да си позволим такова сравнение. От 2003-а фирмите работят по създаването на ваксина срещу вируса. Тя преминава всички лабораторни изисквания”, каза проф. Ангелов.

Допълнителните 1000 лв. за джипитата не били получени, но проблемът е бил при приемането на бюджета на Здравната каса, откъдето трябвало да дойдат парите. Министърът увери, че те ще получат средствата такива, каквито са били обещани. Със средствата за останалите служители, които са на първа линия, които се изплащат по европейски проект, нямало проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай