Кантарджиев: Омикрон ще сложи край на пандемията

Ако си хванал последната мутация, нвяма да се заразиш от предишната, каза професорът

Кантарджиев: Омикрон ще сложи край на пандемията | StandartNews.com

Доказано е вече, ако си боледувал от "Омикрон", няма да хванеш "Делта", това ще те пази от другите варианти. Това заяви в студиото на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, ден след като стана ясно, че новият вариант вече е в България.

Той поясни, че в страната предстои период, в който ще се разпространяват и двата варианта - "Делта" и "Омикрон".

Здравният експерт открои няколко положителни тенденции, дори прогнозира края на пандемията от COVID-19, което по думите му може да се случи през средата на 2022 г.

Той подчерта, че ще бъде налице бързо увеличаване на случаите, но това ще бъде съпроводено и от бързото намаляване на заразените. Новият вариант протича по-леко, потвърди проф. Кантарджиев.

"Омикрон" ще се разпространи много бързо и така ще се изгради имунитет в обществото, поясни проф. Кантарджиев.

"Можем да постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на "Омикрон", през пролетта на 2022 да можем да се освободим от пандемията", прогнозира проф. Кантарджиев.Спечелването на битката срещу COVID ще бъде възможна само при голямо имунизационно покритие и правилен бустер - трета инжекция.

Проф. Кантарджиев препоръча на ваксинираните граждани да си поставят и третата доза, защото по думите му, пълният ваксинационен курс е от три дози, и само така защитата от влизане в болница при заразяване достига до 80 %.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай