Събота,

Кантарджиев каза какво да правим като ни завладее Омикрон

От: Рачо рачев, кадър бТВ -
2181
Кантарджиев каза какво да правим като ни завладее Омикрон
A
A
A

По последни международни данни вариантът Омикрон на коронавируса протича по-леко и по-малко засяга белия дроб. Единственото специфично е, че работодателите трябва да се съобразят с това, че скоро ще липсва много от персонала им едновременно, предупреди в интервю за бТВ проф. Тодор Кантарджиев.

„Новият вариант предполага стъпки за намаляване на карантината. Тези, които са ваксинирани, могат по-кратък период да са в изолация, защото ваксинираният, дори и да се разболее, той много кратък период отделя вируса и е опасен за другите”, каза Кантарджиев.

По думите му е възможно в следващите дни да се обсъди от специалистите в здравното министерство този въпрос. „Мисля, че тези дни може би очакваме една нова заповед на министъра за карантината“, каза Кантарджиев.

„Инкубационният период на Омикрон е по-кратък - около 3-4 дни. В момента се разболяват хората, които са празнували неправилно Нова година“, уточни проф. Кантарджиев. Според него това обяснява бързото разпространение и покачването на заболеваемостта у нас през последните дни.

„Флурон звучи страшно, но много рядко се случва някой да е заразен едновременно с грип и коронавирус, като това най-често са хора с увреден имунитет“, каза Кантарджиев по повод разпространената в последните дни информация за комбиниране на двата вируса.

Той добави, че вероятността да се случи е много малка. „Ако изкарате коронавирус, два месеца имате слаб имунитет и можете да изкарате грип. Ако пък изкарате грип, може да хванете коронавирус по-лесно“, каза Кантарджиев.

Той препоръча да се постави бустерна доза ваксина за коронавирус, а уязвимите на грип групи да си поставят противогрипна ваксина.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com