Кантарджиев и Витанов се съюзиха. Какви съвети дават?

14-дневната заболеваемост на 100 000 спада и положението е добро, отбеляза Витанов

Кантарджиев и Витанов се съюзиха. Какви съвети дават? | StandartNews.com

„Епидемичната обстановка е добра и нещата отиват към добър край“, обяви тази сутрин пред БНР проф. математикът от БАН проф. Николай Витанов.

От 1 април маските няма да са задължителни, но Витанов препоръча хората да ги носят докъм 20 април, за да може да бъде загасено дифузното разпространение в България, така че дори да дойде новият вариант на Омикрон от Западна Европа, той трудно да го запали и да имаме спокойно лято.

„Не махайте съвсем маските от 1 април. Някъде докъм 20-и ги носете поне в градския транспорт и на местата, където се събират много хора, за да изчистим това нещо“, каза Витанов. „Ако народът масово махне маските и не спазва вече нищо, тогава биха могли да възникнат проблеми“, смята математикът.

14-дневната заболеваемост на 100 000 спада и положението засега е добро, отбеляза проф. Витанов. Въпросът е дали ще се засили шейната надолу, така че текущите събития да не могат да я спрат, коментира проф. Николай Витанов.

Столичният щаб предлага маските да останат в градския транспорт и след 1 април, съобщи от своя страна проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Никаква репресия никому, но движението на пандемията е такова“, категоричен бе Кантарджиев.

По думите му болниците трябва да изградят постоянни мерки за изолация на болни с коронавирус, които трябва да бъдат хоспитализирани за други свои заболявания.

Проф. Кантарджиев призова да се обсъди въпросът за заплащането на PCR тестовете, не само за коронавирус, а за десетки други инфекции. Трябва да се коригира експертно цената и да бъдат безплатни, категоричен е той.

Миналата година в европейските общества нямаше грип и колективният имунитет по отношение на грипа е намален, затова през следващите години се очаква по-бурно развитие на грипните епидемии заради потискането им от коронавируса, обясни специалистът.

Относно ваксините срещу Covid-19 Тодор Кантарджиев съобщи, че планират през лятото кампания за възрастните хора в София, за да бъдат защитени наесен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай