Кантарджиев: Грип няма

Защо във фермите за норки трябва да се ваксинират сред първите, обясни професорът

Кантарджиев: Грип няма | StandartNews.com

Досета грип в България няма. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

При едно детенце на 3 г. хванахме три вируса - корона, бока и риновирус. То обаче е добре, обясни професорът.

Той коментира и предстоящото ваксиниране.

Ако човек, работещ във ферма за норки  се зарази от ковид-19 и предаде вируса на животинчетата, може да се получи мутация. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Така той обясни защо фермите за норки са на втора фаза за ваксинация веднага след медиците. Той сравни ситуацията с птичия грип, която бил обсъждал с бившия шеф на Българската агенция за безопасност на храните.

По думите на Кантарджиев, у нас имало две ферми за норки - една по-голяма и една по-малка.

Първите изпитания за ваксините започнаха март, но не е ясно за колко време ваксините създават имунитет.

Лошият вариант е ако трябва всяка година да се имунизираме или на три години, каза проф. Кантарджиев.

Ваксината не бива да се поставя за хора в риск, които скоро са били контактни със заразени. Ако си изкарал вируса, 2-3 месеца нямаш силен имунитет, затова за ваксината трябва да се изчака да мине това време. Такива случаи вече имало засечени в Центъра за заразни и паразитни болести.

Каквото и ново лекарство да се прави, то първоначално не се прилага на бременни и малки деца. Затова и ковид ваксината няма да се слага на тези групи. Бременните карат много леко, а бебетата в утробата изобщо не се заразяват, каза още Кантарджиев.

В момента най-важни са списъците на медицинския персонал. Пенсионерите - 1,5 млн. души и 300 000 хронично болни са в следваща фаза. Причината е, че медиците трябва да дадат пример, обясни Кантарджиев. При медиците ваксинацията ще стане по-лесно и по-ясно ще се види имунният отговор, каза още Кантарджиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай