Какво ще е затворено до 31 януари

НОЩ обявява мерките, които ще предложи на правителството

Какво ще е затворено до 31 януари | StandartNews.com

Близо 19 000 болни с ковид са излекувани за седмица. Това обяви министърът на здравеопазването прф. Костадин Ангелов по мвреме на редовния брифинг на НОЩ. Досега са излекувани над 90 000 души от началото на пандемията. Не сме доволни от тези цифри, посочи проф. Ангелов. Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да са здрави, каза здравният министър.

Мерките, които ще бъдат редложени на правителството  - нощните заведения, игралните зали и казината ще са затворени до 31 януари. Ресторантите и заведенията - също. Ресторантите в хотелите ще работят при специална организация - график за закуска, обяд и вечеря, като има поне-2-3 смени и не повече от 50% заетост на местата. Ще работят с вечерен час не по-късно от 10 часа, което няма да даде възможност за тържества по празниците. Хубаво е хората да отидат в зимните курорти и да дишат чист въздух, така че възможността за хранене да бъде осигурена. Това ще стане от 00 часа на 22 декември, каза проф. Ангелов. Частните партита не са позволени, дори само няколко човека да искат да си наемат бар, дори и без персонал, а само да ползват помещението.

Училищата за ученици от 1 до 4 клас ще бъдат отворени от 4 януари. До една седмица след това ще се види какво да се прави с по-големите ученици.

Забраните за моловете продължават с изключение на офисите на банки, аптеки и телекомуникационни компании. Продължава забраната за събития, конференции и конгреси - до 31 януари.

От 1 януари обаче отворят театри, кина, галерии и концертни зали при 30% заетост.

По отношение на спортистите и индивидуалните спортове - ще имаме конкретен текст за този казус, обсъждаме го с министъра на спорта Красен Кралев, каза още Ангелов. Най-голямото ми притеснение е за образованието, а не за моловете и фитнесите, каза той.

Министърът призна, че има заболеваемост, която не се регистрира, защото хората си правят антигенни тестове, но не и PCR.

На 14-то място по заразени сме в ЕС, смъртността е 21,4 на сто, което ни отрежда първо място на Балканите и второ в ЕС след Словения, каза доц. Ангел Кунчев.

Днес ще бъдат организирани срещи с хранителните вериги, за да не се допускат нарушения при пазаруването. Ще действаме много категорично, включително и със затварянето на вериги, които не спазват противоепидемиологичните мерки, каза здравният министър.

Между празниците също ще се плаща по мярката 80 на 0 - по 24 лева на ден за работници от затворени бизнеси. Тя ще действа до 31 декември, после ще бъде предложено да се трансформира в 75 на 0, каза социалният министър Деница Сачева. Така обезщетението ще стане 75% от осигурителния доход.

Мерките 60 на 40 и 80 на 20 продължават да действат до 31 март. По отношение на детски градини и училища - подадените заявления от родители са близо 33 000. Мярката продължава да действа, родителите ще могат да кандидатстват за пари и догодина. 10 532 заявления са одобрени досега. Те ще получат за един месец една минимална заплата. Ще може да се кандидатства и след като стане ясно как ще се провежда дистанционното обучение на по-големите ученици.

6,68% е безработицата, 226 013 са регистрираните безработни. 205 528 са постъпили на работа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай