Четвъртък,

Какви са симптомите на новия ковид

От: Стандарт -
4304
Какви са симптомите на новия ковид
A
A
A

Рискът от сериозно протичане на новия подвид коронавирус е доста по-висок, отколкото при един обикновен грип. В момента е лято, почивка, море и е много неприятно, ако се зарази човек в такъв момент и не дай си Боже влезе в болница, това заяви д-р Аспарух Илиев от Берн в ефира на Bg On Air.

"ВА5 е той е устойчив на летните температури, но трябва да сме предпазливи. Ако сме в група с хора, които кашлят, е добре да бъдем с маски.

По отношение на симптомите - той започва с хрема, болки в гърлото, кашлица и отпадналост. Но не е тази тежка кашлица, която имахме при другите варианти. Проблемът е, че последствията и при този вирус, са почти същите като при останалите - дълго време след това хората имат различни оплаквания.

И макар да не протича толкова тежко, този вариант е достатъчно заразен!

Не е нищо драматично, което на фона на войни и политически кризи трябва да ни вкарва в паника, но трябва да бъдем предпазливи.

В България има много по-ниско ваксинационно покритие, отколкото в някои други държави. Това, за съжаление, вероятно ще има негативен ефект за нашата държава, добави още д-р Илиев.

На въпрос дали е възможно човек да се зарази едновременно и с подварианта на коронавирус - ВА5, и с маймунска шарка, д-р Илиев отговори така:

"Теоретично е възможно човек да се зарази и с вируса, и с маймунската шарка. Но изключвам риск от епидемия. Проблемът с обривите, които се получават, е, че те възникват малко по-късно, около 4-5 дена.

Не при всички пациенти обаче има толкова много обриви. В началото има температура, неразпроложение, болки по ставите. В много случаи е обща инфекция. Затова хората просто трябва да бъдат по-предпазливи и разумни. С разум и с една маска в джоба, която се сменя всяка седмица, би бил един разумен подход.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички