Как ще проверяват сертификатите на починали от Ковид

Трудно да се докаже дали човек не е изградил имунитет или просто не е имунизиран

Как ще проверяват сертификатите на починали от Ковид | StandartNews.com

Все още няма насоки за това как ще се извършват проверките за фалшиви сертификати на всеки починал от COVID-19.

Медицински специалисти казват, че е трудно да се докаже дали човек не е изградил имунитет или просто не е имунизиран.

С веднъж издаден зелен сертификат човекът, на чието име е, става официално регистриран в системата като ваксиниран срещу COVID-19.

По думите на медицински специалисти е трудно да се докаже дали пациент с коронавирус с документ за ваксинация не е изградил имунитет или изобщо не е имунизиран.

„Ако зачестят прекалено много хора – хоспитализирани с тежко общо състояние или починали със сертификати от един и същи лекар или ваксинационен кабинет, това определено трябва да буди подозрение, че или там се създават фалшиви сертификати или не се съхраняват правилно ваксините и те стават неефективни“, заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите на адвоката по наказателно право Силвия Петкова липсата на антитела може да бъде косвено доказателство за проверка.

„По начало Министерството на здравеопазването поддържа регистъра, в който се съдържа информация относно това кой е ваксинираният човек, лекарят, който го е ваксинирал, видът на ваксината, времето на поставяне на ваксината“, каза , адвокатът по наказателно право Силвия Петкова.От МВР казаха за bTV, че "изпълняват законовите си задължения", а от Министерството на здравеопазването отговориха, че ще съдействат на полицията при проверките в рамките на своите компетентности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай