Израел събра очите на света. Лекарство бори Ковид за 5 дни

Медикаментът е във фаза II на проучването и се прилага в няколко гръцки болници

Израел събра очите на света. Лекарство бори Ковид за 5 дни | StandartNews.com

Ново лекарство преборва коронавируса само за 5 дни. Сензационната новина съобщи в. „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС.

90% от пациентите, лекувани с новото израелско лекарство EХ-CD24, биват изписвани за 5 дни. Около 93% от пациентите с тежък коронавирус, лекувани с новия израелски препарат се възстановяват в рамките на дни, съобщава в. „Джерусалем пост“.

Лекарството е във фаза II на проучването и се прилага в няколко гръцки болници. То е разработено от екип на телавивския медицински център „Сураски“.

Резултатите при фаза II потвърдиха първоначалните от фаза I, които проучвания бяха проведени в Израел миналата зима. При тях 29 от 30 пациенти с умерен или тежък коронавирус се възстановиха в рамките на няколко дни.

„Основната цел на това изследване беше да се потвърди, че лекарството е сигурно“, каза проф. Надир Арбер. „Досега нямаме регистрирани никакви значителни странични ефекти при нито един от пациентите и в двете групи.“

Изпитването се провежда в Атина, тъй като в Израел няма достатъчно подходящи пациенти. Водещ в тази дейност е гръцкият комисар по коронавируса проф. Сотирис Циодрас.

Абер и неговият екип разработиха препарата на базата на молекула, която професорът изследва от 25 години, наречена CD24, която естествено присъства в тялото.

„Важно е да напомним, че 19 от 20 пациенти с COVID-19 нямаха нужда от никаква терапия“, каза Арбер. „След период от между 5 и 12 дни само 5% от пациентите започват да се влошават.“

CD24 е малък протеин, който е закотвен в мембраната на клетките и изпълнява много функции, включително регулиране на механизма, отговорен за цитокиновата буря. Арбер подчерта, че техният препарат EXO-CD24 не засяга имунната система като цяло, а само се насочва към този специфичен механизъм, като помага да се намери отново правилния му баланс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай