Изчезващо племе застрашено от ковид

Крият хората дълбоко в джунглата, защото нямат имунитет към болестите на външния свят

Изчезващо племе застрашено от ковид | StandartNews.com

10 от общо 50-те члена на изчезващо племе в Индийския океан са с положителни проби за коронавирус. То живее на отдалечените Андамански острови в Бенгалския залив, съобщи ББС, цитирана от clinica.bg.

Племето се нарича Големи андаманци и се смята, че от него са останали едва около 50 души. 4 от случаите са сред хора от племето, живеещи изолирани, а останалите – на такива, които са в някои от градовете на островите.

Архипелагът се състови от 37 острова и от юни досега на него са установени почти 3000 случая на коронавирус, 41 от които смъртни.

Първите случаи сред изолираните хора от племето са открити миналата седмица, когато са тествани всички 53 негови членове. Двама от заразените са приети в болница. Останалите 6 случая са отпреди месец на хора, които живеят в града и всички те вече са оздравели. Много от хората от племето пътуват от столицата на островите Порт Блер до своите острови и вероятно така е станало заразяването.

Властите наблюдават и тестват масово всички пет застрашени от изчезване племена на островите. Едно от тях - северно сентинелци, са враждебни към външни хора и достъпът до техния остров е забранен. През 2018 година те дори убиха със стрели американец, който нелегално се опитал да иде на острова им.

Смята се, че племето Големи андаманци е наброявало над 5000 души, когато Британската империя колонизира архипелага на Андаманските острови през 1850 година. Те обаче започват постепенно да измират от болестите, внесени от външните хора и така днес са около 50 души. Затова и проникването на COVID-19 сред тях е особено тревожно, казват от Survival International, организация, което работи за опазването на правата на хора от подобни племена.

476-те члена на друго племе – Джарауа, са преместени в още по-изолирана и отдалечена джунгла от резервата, в които досега са живели. Това е нужно, за да се избегне контакт между тези хора, които имат минимален имунитет към болести, внасяни от външния свят, и останалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай