Изчезва ли Ковид от Земята? Истината от експертите

Малка е вероятността, но той трябва да бъде контролиран.

Изчезва ли Ковид от Земята? Истината от експертите | StandartNews.com

Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, но той трябва да бъде контролиран. Съдбата на пандемията - това кога ще приключи и какви ще бъдат "взаимоотношенията" ни с вируса в следващите години, зависят от редица фактори.

Сред тях са делът на хората, които са изградили имунитет срещу него в резултат от преболедуване и/или ваксинация, и степента /ефективността на защитата ни, "профилът" на евентуално възникнали нови варианти на вируса, това как науката и медицината ще отговорят на предизвикателствата, съпричастността на цялото общество.

Вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, при това нееднократно.

Разумно е да се ваксинираме, за да не го срещнем неподготвени. Вече видяхме, че заболяването може да протече сериозно и да доведе до краткотрайни и дълготрайни усложнения, които никак не са за подценяване.

Това каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките, попитана как ще се развие пандемията от Ковид-19 по света и дали коронавирусът ще изчезне или ще се ограничи неговото разпространение в бъдеще.

В момента сме в процес на първоначално натрупване на имунитет срещу SARS-CoV-2. Да, ваксините не могат да ни предпазят напълно от инфекция, повторно заразяване се случва и при преболедувалите. Въпросът е ще успеем ли да изградим (и колко време ще отнеме това) базово ниво на защита, което да ни предпазва от тежко боледуване и да попречи на Ковид-19 да продължи да бъде драмата, която е в момента.

Все още не знаем дали ще е необходимо всяка година да подновяваме ваксината, нещо което ни е познато от грипните вируси. Поставянето на трета доза също не бива да ни учудва - такава е схемата на приложение и на други ваксини, например противополиомиелитната.

Тя каза, че е важно е да ограничим разпространението на SARS-CoV-2 (чрез ваксина и спазване на мерките), защото мутации в него настъпват само когато се размножава, т.е. в инфектираните хора.

Намираме се в пандемия, в много райони на света ваксините не достигат. В момента буквално се надпреварваме с вируса. Никой не може да се чувства защитен, докато всички не сме защитени.

"За да се наложи нов вариант на вируса, той трябва да е "по-успешен" от предишните. В противен случай няма да ги измести ", коментира вирусологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай