Вторник,

Изчезва ли Ковид от Земята? Истината от експертите

От: Редактор -
1235
Изчезва ли Ковид от Земята? Истината от експертите
A
A
A

Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, но той трябва да бъде контролиран. Съдбата на пандемията - това кога ще приключи и какви ще бъдат "взаимоотношенията" ни с вируса в следващите години, зависят от редица фактори.

Сред тях са делът на хората, които са изградили имунитет срещу него в резултат от преболедуване и/или ваксинация, и степента /ефективността на защитата ни, "профилът" на евентуално възникнали нови варианти на вируса, това как науката и медицината ще отговорят на предизвикателствата, съпричастността на цялото общество.

Вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, при това нееднократно.

Разумно е да се ваксинираме, за да не го срещнем неподготвени. Вече видяхме, че заболяването може да протече сериозно и да доведе до краткотрайни и дълготрайни усложнения, които никак не са за подценяване.

Това каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките, попитана как ще се развие пандемията от Ковид-19 по света и дали коронавирусът ще изчезне или ще се ограничи неговото разпространение в бъдеще.

В момента сме в процес на първоначално натрупване на имунитет срещу SARS-CoV-2. Да, ваксините не могат да ни предпазят напълно от инфекция, повторно заразяване се случва и при преболедувалите. Въпросът е ще успеем ли да изградим (и колко време ще отнеме това) базово ниво на защита, което да ни предпазва от тежко боледуване и да попречи на Ковид-19 да продължи да бъде драмата, която е в момента.

Все още не знаем дали ще е необходимо всяка година да подновяваме ваксината, нещо което ни е познато от грипните вируси. Поставянето на трета доза също не бива да ни учудва - такава е схемата на приложение и на други ваксини, например противополиомиелитната.

Тя каза, че е важно е да ограничим разпространението на SARS-CoV-2 (чрез ваксина и спазване на мерките), защото мутации в него настъпват само когато се размножава, т.е. в инфектираните хора.

Намираме се в пандемия, в много райони на света ваксините не достигат. В момента буквално се надпреварваме с вируса. Никой не може да се чувства защитен, докато всички не сме защитени.

"За да се наложи нов вариант на вируса, той трябва да е "по-успешен" от предишните. В противен случай няма да ги измести ", коментира вирусологът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички