Ива Христова с добри новини. Отива ли си Омикрон?

Шефката на Центъра за заразни и паразитни болести с много оптимистична прогноза

Ива Христова с добри новини. Отива ли си Омикрон? | StandartNews.com

Много оптимистична прогноза за края на петата вълна коронавирус направи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова. Пред бТВ тя заяви, че ни очакват месеци спокойствие.

„Надежда и светлина има – вижда се краят на петата вълна на коронавируса“, каза проф. Христова. По думите ѝ се наблюдава намаление на случаите на 14-дневна база на 100 хиляди души население.

„Около месец трябва – до към края на февруари, за да спаднат стойностите под 500 на 100 хил. на 14-дневна база. Това означава под 2000 нови случаи на ден“, коментира тя.

Експертът уточни, че не се очаква новият подвариант на „Омикрон“ да промени тази картина. „Вирусът мутира, „Делта“ имаше над 200 подварианта. Този вариант на „Омикрон“ има 4. Той е по-заразен и по-лесно се предава“, каза Христова. Наличните ваксини и бустерни дози обаче ни предпазват от тежко протичане на заболяването.

„От април вълната ще е изчезнала. Очакваме месеци наред спокойствие, особено със затоплянето на времето, случаите ще останат в ниско ниво. Въпросът е какво ще стане наесен“, каза Христова.

Въпреки това тя е категорична, че пандемията върви към затихване и превръщане в отделни ендемични гнезда на болестта.

Проф. Ива Христова коментира споразумение на НЦЗПБ със Сухопътните сили на Съединените щати, за което се появиха спекулации онлайн, че ще включва експериментална част. Тя категорично отрече твърденията и заяви, че става въпрос за споразумение за надзор на заразните болести, за финансиране и закупуване на апаратура и тестове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай