Идва ли втора вълна на заразата?

Здравните власти - хората са немърливи

Идва ли втора вълна на заразата? | StandartNews.com

Великобритания и Германия изразиха безпокойство и опасения, че идва втора вълна на коронавирус. Здравните власти в двете страни наблюдават с притеснение увеличаването на случаите в Испания.

Испания съобщи за 905 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, като областите Каталуния, Арагон и Мадрид имат най-много случаи, предаде Ройтерс.

Това увеличаване е източник на голямо безпокойство за мен и за всички ни в института, заяви председателят на института "Роберт Кох"  Лотар Вилер на първата си пресконференция от седмици, предаде Ройтерс.

То се дължи на това, че станахме немарливи, подчерта Вилер.

В продължение на няколко седмици успяхме да запазим стабилен броя на новозаразените, но от няколко дни наблюдаваме увеличение на случаите, каза Вилер.

Вилер каза, че според него семейните празници в домашни условия са голям източник на нови зарази и подчерта, че и млади хора могат да бъдат носители на вируса и да заразяват своите родители, баби и дядовци.

Ръководителят на института "Роберт Кох" каза също, че пътуванията зад граница, които отново са разрешени, също отчасти са причина за относителното връщане на пандемията. Той посочи и някои държави, като Испания, където вирусът отново циркулира с тревожна сила.

През последното денонощие броят на новите случаи е 633 и почти се е удвоил в резултат на засилени социални контакти на празненства и на работното място, каза Вилер, цитиран от Ройтерс.

От своя страна Борис Джонсън също заяви, че неговото правителство има дълг да опази Обединеното кралство от втора вълна на коронавируса. Той каза това пред репортери в защита на препоръката на британските власти към техните граждани да не пътуват до Испания, ако това не е наложително, предаде Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай